Pengalaman Pemula Menjadi Contributor Canva

Pengalaman Pemula Menjadi Contributor Canva

Hiatus Hampir 5 Tahun

Mengurus studio kreatif sendiri memang perlu pengorbanan | Waktu itu Gagestudio (studio kreatifku) memiliki lebih dari 10 karyawan, aku merasa kurang bisa membagi waktu sebagai owner dan ilustrator. Jadi aku mengorbankan profesi utama untuk fokus mengembangkan studio.

Sekian waktu berlalu, akhirnya pandemi tiba. Semua karyawan harus kerja work from home, tetapi kenyataannya tidak semua orang mampu mengatur waktu dan pekerjaannya ketika bekerja dirumah. Kendala seperti kuota internet terbatas, tidak terjangkau internet dan alasan alasan lain. Dengan terpaksa aku memberhentikan karyawan dan memilih untuk bekerja dengan freelancer.

Sekarang bekerja hanya bersama suami saja, dibantu dengan 2 freelancer. Butuh banyak penyesuaian lagi, karena sebelumnya kami ada yang membantu tetapi sekarang harus lebih mandiri, namanya juga wirausaha, setiap keputusan ada konsekuensinya. 

Karena sudah tidak PEDE dengan menggambar, aku berencana fokus untuk menjadi content creator saja dengan merekomendasikan produk produk Shopee, review produk, hingga endorse baju. Tapi pekerjaan ini memang musiman, hehe~~

Mungkin seperti artis, kadang ada endorse kadang sepi. Hal ini membuat terkadang aku jadi malas malasan untuk bikin konten, alhasil insight menurun hiks. Meskipun pemasukanku tidak hanya dari situ saja, tapi aku rasa kerjaku kurang optimal.

Banyak hari hari luang yang aku lalui, waktu rebahan semakin panjang, kegiatan scrolling TikTok dan nonton drama korea jadi kebiasaan. 

Suami selalu bilang, "sayang, kamu santai saja, aku bisa kerja dan nafkahin kamu sendiri".

Tetapi, aku tidak bisa begitu, harus ada energi yang kukeluarkan agar tidak overthinking. Yaitu dengan sibuk bekerja. Tetapi apa?

Entah wangsit darimana, muncul ada teman yang membagikan kisah suksesnya dengan menjadi contributor Canva. Hatiku tergerak untuk kembali BERKARYA!~

Setelah 5 tahun tidak menggambar ilustrasi, aku langsung bangkit dari kasur dan langsung menggambar pakai Ipad suami.

>>> MEDZCREATIVE! Cuan hingga RIBUAN DOLLAR jadi contributor microstock, yuk baca disini

Pengalaman Pemula Menjadi Contributor Canva

Menjadi Contributor Canva

Kebetulan aku pengguna setia Canva dari 2 tahun lalu, yah menurutku itu adalah satu satunya aplikasi desain yang paling user friendly dengan harga affordable. Biasa aku pakai untuk konten sosial media, Banner Blog, dan menyusun Portfolio. Dan kaget sekali, ternyata aku sudah TERDAFTAR sebagai Canva Contributor sejak setahun lalu.

"Oh, iya deng. Dulu pernah iseng daftar".

Alhamdulillah. Lucky me.

Ternyata pendaftaran untuk menjadi Contributor Canva sudah DITUTUP.

Jadi, aku tinggal lanjut menggambar lagi. Pas ada rejeki, suami membelikan aku Ipad Air 2022 bersama dengan Ipad Pencil Gen 2 yang harganya bikin kembang kempis. Katanya, agar aku bisa semangat berkarya lagi.

Seperti ketika Harry Potter barusan dapat the magic wand, rasanya wah sekali!

Begitu pegang Ipad dan pensilnya, aku merasa kembali ke diriku 5 tahun lalu. Meski tak mudah untuk memulai kembali, tapi aku masih bisa semangat berkarya. Belajar aplikasi Procreate, Clipping Mask, belajar Adobe Illustrator lagi, semuanya asik!.

Pengharum ruangan viral

Akhirnya setelah beberapa karya jadi dan upload di Canva, ada beberapa karyaku yang lolos dan bisa dipakai oleh pengguna Canva lain. Aku jadi tambah semangat lagi. Untuk penghasilan sih aku belum sampai withdraw, hanya bisa berharap semoga para pengguna Canva bisa memanfaatkan elemen ilustrasiku dengan maksimal. Amin. Nah ini adalah karyaku:

Pengalaman Pemula Menjadi Contributor Canva
Pengalaman Pemula Menjadi Contributor Canva

Kesimpulanku sebagai Kontributor Canva Pemula

Sepertinya sih pekerjaan menjadi contributor elemen di Canva tidak bisa di'sambi'. Kalau memang hanya iseng gambar dan upload sih, tidak masalah. Tetapi kalau ingin mendapatkan pemasukan yang banyak dari Canva, harus konsisten berkarya dan upload. 

Ada temanku yang fokus menjadi contributor canva, hingga tiap bulan dia dapat 8 juta rupiah. Semoga aku juga bisa konsisten hehe~

Teman teman pembaca, silahkan pakai elemenku yah : @aga-rahmadani. Jika ada saran dan kritik silahkan DM di Instagram, pasti aku balas. :)

Posting Komentar

45 Komentar

  1. Ayo bikin konten edukasi yang fun tentang Canva juga, Mbak Aga. Kulihat banyak konten kreator yang berhasil mengusung tema Canva. Oya semoga lancar selalu untuk Gage Studio ya.

    BalasHapus
  2. Kereeen banget Mbak. Suka sama ilustrasi-ilustrasi Mbak Aga. Cakep semua. Jadi pengen belajar nggambar digital juga, nih. Sukses selalu ya Mbak Aga.

    BalasHapus
  3. Mbaaa..karyanya keren2 sekalii!! Aku selalu salut dg teman2 yg berjiwa seni tinggi dan menghasilkan karya keren..sementara aku jd penikmat saja..haha.. Semoga sukses jd kontributor Canva mba..

    BalasHapus
  4. Masyaallah, ternyata Mbak Aga sekeren itu. Sukses selalu, ya, Mbak. Teruslah berkarya!

    BalasHapus
  5. Kereeen. Sukses untuk mbak Aga. Sukses selalu dalam berkarya. Karya-karyanya keren.

    BalasHapus
  6. Sekarang makin terbuka peluang untuk menjadi kreator desain di Canva, congrat yaa Aga. Menjadi freelancer atau kontributor di aplikasi malah lebih enjoy. Semangat terus berkreasi dengan desain kece yaa

    BalasHapus
  7. Lucu2 banget Mbak Aga, ilustrasinya 😍😍.
    Temenku ada IRT jualan online. Sejak ramai canva pro, dia jadi afiliator canva dan sekarang jadi kontributor juga.

    BalasHapus
  8. Mbak bagus2 banget lho ilustrasinta yuk ah semangat andaikan aku punya kemampuan gambar dan bikin ilustrasi sekecs itu pengen juga deh jd kontriburor canva

    BalasHapus
  9. Aaaaa keren banget mbaak ilustrasinya, kmrin mau daftar canva kontributor kok kelupaan mulu tau tau udah close sementara huhuhu menyesaaaal

    BalasHapus
  10. Ternyata untuk ilustrator ada peluang ya untuk berkarya di Canva, semangat ya Aga semoga makin banyak karyanya dan disukai pelanggan, makin produktif menggambar..gambarnya lucu-lucu deh

    BalasHapus
  11. Seneng banget liat kerjaannya Aga sama suami bener2 duo kreatif yg saling melengkapi, karyanya juga keren2

    BalasHapus
  12. asdfsadfadsfadsfawegaerg awgas gasd gasd gew wsaedfewrya dsf awer

    BalasHapus
  13. Wah, keren-keren karyanya kak. Salam kenal!

    BalasHapus
  14. Aku salah satu contributor canva pemula, yang tadinya cuma iseng-iseng aja eh ada yang pake element, meskipun belum withdrw karena belum nyampe minimum payout, tapi itu bikin semangat untuk bikin element, tadinya ane ngga berharap apa2 dari canva ini, malah di platform microstok lain yang diharapkan, mungkin jalannya ada di canva, semangat mbak, semoga terus menginspirasi. salam kenal dari aku, Ibel

    BalasHapus
  15. Wah keren kak, semoga saya juga bisa menjadi kontributor canva sama seperti kakak.. oh iya aku juga sebenarnya sangat menyukai desainer lho.

    BalasHapus
  16. Baru banget ni pake canva, ternyata aplikasinya bikin kerjaan lebih mudah. Cari² info apa bisa cari income di canva ini, eh nemu blog ini. jadi semangat deh. mudahan bisa ^^

    BalasHapus
  17. Perhaps you could write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

    BalasHapus
  18. It is very useful and informative blog. keep doing content like this.
    Reckless Driving Lawyer Harrisonburg VA

    BalasHapus
  19. The text provides information about becoming a Canva contributor or gaining experience on the platform. It highlights the importance of understanding the process of contribution, the quality of content, the legal rights to all content, clear and relevant descriptions, participation in Canva communities, and the need for persistence and consistency. It also emphasizes the importance of a strong connection with other contributors to improve the quality of content. The text also emphasizes the importance of staying updated with Canva's community to receive feedback and learn from other contributors. It also emphasizes the need for persistence and consistency in becoming a Canva contributor, as success may not be guaranteed but can be achieved through hard work and collaboration. The author also emphasizes the importance of staying updated with Canva's community and communicating with Canva communities to receive more updates and benefits.
    baltimore truck accident lawyer

    BalasHapus
  20. The user describes their experience as a beginner Canva Contributor, describing the platform's user-friendly interface, clear communication from Canva's support team, well-documented submission guidelines, and feedback on rejected submissions. They appreciate the support team's guidance and resources, finding Canva's submission requirements easy to follow. The Canva community is welcoming and supportive, offering collaboration and learning opportunities. The user is excited to continue contributing and growing as a designer on the platform, stating that their beginner experience has been positive and they are excited to continue contributing.Calculadora de Mantenimiento de Divorcio de Nueva York

    BalasHapus
  21. The author acknowledges that they lack access to specific reviews or information about the experiences of beginner contributors on Canva, as their knowledge is based on information available up to September 2021. They suggest checking online forums, social media groups, and discussion platforms where Canva users often share their experiences and insights. Additionally, visiting the Canva Community forums or the official Canva website can provide valuable insights into the experiences of users who have started their journey as contributors. The author encourages users to provide additional details or ask more specific questions if they have more specific questions about starting as a contributor, using the platform effectively, or any other aspect of Canva or graphic design. They are here to provide information and insights to the best of their knowledge based on information available up to September 2021. The author is here to assist users further in their Canva journey.Abogado de Accidentes Camiones Baltimore

    BalasHapus
  22. Commercial Contract Disputes Lawyer
    The author shares their journey as a beginner Canva contributor, detailing the registration process, user-friendly interface, clear design guidelines, and a helpful feedback system. They highlight the enjoyable experience of creating designs for Canva's library, but acknowledge the need for copyright protection and expedited content approval. The author initially earns little but understands that it takes time to build a substantial income on the platform. The Canva support team is responsive and helpful in addressing queries and concerns. Consistency is crucial for beginners, especially when juggling other commitments. Engaging with the Canva contributor community provides valuable insights and networking opportunities. The learning curve is steep, as the author works to create designs meeting Canva's quality standards. The platform has a competitive nature, making it essential to find a niche and stand out. Rejections can be disheartening but serve as opportunities for improvement. Canva's platform and design resources provide inspiration for the author's creative journey. Over time, the author noticed significant improvement in their design skills due to constant practice and feedback. Patience is key for beginners, as building a portfolio and audience takes time and perseverance. Being a Canva contributor expanded the author's horizons and allowed them to explore various design styles and themes. In conclusion, the author's experience as a beginner Canva contributor has been a valuable learning journey, and they look forward to continuing to grow as a contributor on the platform.

    BalasHapus
  23. As a Canva contributor, you can contribute to various creative content by submitting your work to the platform. This includes identity verification and payment. You must understand the content requirements set by Canva, such as the type of content you want, resolution, copyright, and other technical aspects. You can create creative content like graphic design templates, illustrations, or other designs, and can adjust the style, color, and format according to your preferences. You need to upload your content to Canva and use the Canva design tools to create templates or designs. You can also promote your content through social media, your community, or other marketing strategies. You can contribute to every use of your content by using Canva, and you can benefit from every action taken by users who use your content. Canva has a quick and easy editing and evaluation mechanism to improve the quality of your content. You can create a quick edit from your work or Canva's interface to enhance your content. As a Canva contributor, you must train and refine your content according to your needs. This experience can help you create your own creative content, share your creativity with others, and improve your content quality.Bufete de Abogados de Accidentes de Motocicleta

    BalasHapus
  24. An interesting post to read. Credits to the author for this wonderful blogs. Keep posting more good blogs. Divorce Lawyer Fairfax

    BalasHapus
  25. Electronic fraud is on the rise in the fast-paced digital age, opening up new opportunities for efficiency and convenience but also posing a serious threat to both individuals and businesses. In this context, the function of an Electronic Fraud Lawyer, or Electronic Fraud Lawyer, becomes critical to protecting clients' interests and overcoming the constantly changing threats posed by cybercriminals.Abogado de Fraude Electrónico

    BalasHapus
  26. bankruptcy lawyer near me
    The Beginner's Experience Becoming a Canva Contributor article offers a detailed guide for beginners to the creative world of Canva. It shares personal anecdotes and provides practical guidance on the submission and approval process. The article addresses potential concerns and hesitations for beginners, offering reassurance and encouragement. However, it could benefit from additional information on trends within Canva's user community and visuals or examples of successful designs. Overall, it is an informative and relatable resource for Canva contributors.

    BalasHapus
  27. As a Canva contributor, I am very satisfied with the platform's ability to contribute to the graphic design world with ease and enthusiasm. The process of uploading and editing designs is intuitive and the community environment is very beneficial. The user-friendly interface and clear instructions make me feel at home in various design fields. Canva offers fantastic contributions to the graphic design industry, with various creative talents available through the platform. Being a Canva contributor is a good decision, as it motivates and positively influences the design community. New York Divorce No Fault

    BalasHapus
  28. "Pengalaman Pemula Menjadi Contributor Canva" adalah wawasan yang berharga bagi pemula dalam berkontribusi pada platform Canva. Panduan sistematis membimbing mereka melalui proses dengan penjelasan yang jelas, interaktif fitur dan dukungan teknis memberikan pemahaman yang mendalam Canva. Teknologi informasi yang cukup untuk membangun keterampilan desain grafis, dan dapat dianggap sebagai sumber daya berguna bagi mereka. What Does A Divorce Cost in New York

    BalasHapus
  29. When dealing with speeding citations, your Traffic Lawyer uses Intersection Intelligence to investigate the circumstances underlying the citation. They question the accuracy of speed detection systems, examine radar gun calibration records, and look for adequate signs. This strategic strategy attempts to assist you through a good outcome, which could result in reduced charges or case dismissal, allowing you to continue your journey with a clean driving record.Fairfax County Traffic Lawyer

    BalasHapus
  30. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  31. Wow, what an incredible journey you must have had as a beginner contributor on Canva! Your willingness to step into the world of design and contribute your unique perspective is truly inspiring. It takes courage to venture into new territory, and your experience is a testament to your determination and creativity. Keep pushing boundaries, exploring new techniques, and sharing your talents with the world. Your journey as a beginner contributor on Canva is just the beginning of what I'm sure will be a remarkable creative career. Keep up the fantastic work!

    Affordable Divorce Lawyers in Queens New York

    BalasHapus
  32. kapan hari ada kalanya desain rumah kayu ala amerika Apa dan siapa saja yang desain rumah kayu ala amerika, Anda adalah penulis yang hebat. Artikel Anda ditulis dengan gaya yang menarik dan mudah dipahami. desain rumah kayu ala amerika

    BalasHapus
  33. Kitchen Set Surabaya Harga Fleksibel 082245441287 - Temukan penawaran harga fleksibel untuk Kitchen Set Surabaya yang sesuai dengan anggaran Anda. Dapatkan kualitas terbaik untuk dapur impian Anda. Kitchen set surabaya Harga Fleksibel 082245441287

    BalasHapus
  34. abogado dui stafford va
    The Beginner's Experience Becoming a Canva Contributor is a valuable resource for anyone interested in navigating the world of digital content creation. The author shares their journey as a beginner contributor, providing a realistic perspective on challenges and opportunities. The step-by-step guidance makes it easy for newcomers to understand the submission process and maximize their chances of success. The book serves as a roadmap for navigating the platform's requirements, offering practical tips for building a successful portfolio and attracting a wider audience. It is a must-read for anyone looking to make a meaningful impact in the digital marketplace.

    BalasHapus
  35. Amazing, Your blogs are really good and informative. I got a lots of useful information in your blogs. The book serves as a roadmap for navigating the platform's requirements, offering practical tips for building a successful portfolio and attracting a wider audience. It is a must-read for anyone looking to make a meaningful impact in the digital marketplace motorcycle accident lawyer near me. It is very great and useful to all. Keeps sharing more useful blogs...

    BalasHapus
  36. download buku siswa ppkn kelas 4 kurikulum merdeka kapan hari ada kalanya download buku siswa ppkn kelas 4 kurikulum merdeka Apa dan siapa saja yang download buku siswa ppkn kelas 4 kurikulum merdeka, Anda adalah penulis yang hebat. Artikel Anda ditulis dengan gaya yang menarik dan mudah dipahami. Sangat membantu sekali tentang download buku siswa ppkn kelas 4 kurikulum merdeka download buku siswa ppkn kelas 4 kurikulum merdeka

    BalasHapus
  37. Pengalaman Pemula Menjadi Contributor Canva's review is incredibly helpful for those looking to start their journey as a Canva contributor. The detailed insights and tips shared are invaluable, especially for beginners. I appreciate the practical advice and encouragement offered throughout the review. Thank you, Pengalaman Pemula Menjadi Contributor Canva, for sharing your experience real estate contract disputes

    BalasHapus
  38. "Reading about your journey as a beginner contributor to Canva was truly inspiring! Your willingness to step out of your comfort zone, embrace new challenges, and persist through the learning curve showcases a commendable spirit of determination and growth. Your insights into navigating the platform and your candid reflections on the highs and lows of your experience are invaluable to fellow beginners, serving as a guiding light amid the sometimes daunting world of digital content creation. Keep shining bright, and may your journey continue to inspire and empower others to embark on their own creative endeavors with confidence and enthusiasm!"

    Nueva Jersey Violencia Domestica Acto

    BalasHapus
  39. Temukan cerita inspiratif dan panduan praktis bagi para pemula yang ingin menjadi kontributor Canva dalam ulasan ini. Dari langkah-langkah awal hingga tips kreatif, jelajahi perjalanan yang membangun dan mendapatkan wawasan berharga dalam dunia desain grafis. #CanvaContributor #DesainGrafis #PanduanPemula best personal injury attorney in virginia

    BalasHapus
  40. Your honest account of your beginner experience, along with practical advice, gives me the confidence to start my own journey. Thank you for sharing your knowledge!
    Injured in a car accident in Chesapeake, VA? Our skilled car accident lawyer chesapeake va is ready to assist you.

    BalasHapus
  41. Amazing, Your blogs are really good and informative. I got a lots of useful information in your blogs. Pengalaman Pemula Menjadi Contributor Canva's review is incredibly helpful for those looking to start their journey as a Canva contributor. The detailed insights and tips shared are invaluable, especially for beginners. I appreciate the practical advice and encouragement offered throughout the review. Thank you, Pengalaman Pemula Menjadi Contributor Canva, for sharing your experience real estate contract disputes speeding ticket lawyer in virginia, It is very great and useful to all. Keeps sharing more useful blogs,.,.

    BalasHapus
  42. How do you manage your time between creating designs and other commitments?
    Learn how to file for divorce in newport news virginia. Our step-by-step guide simplifies the divorce process, ensuring accuracy and efficiency. With our assistance, you can navigate divorce proceedings in Newport News with confidence and peace of mind. Ready to file for divorce? Let us guide you through the process in Newport News, Virginia.

    BalasHapus
  43. Kualitas penulisan Anda benar-benar menonjol. Artikel yang fantastis! gambar rumah dan rab
    Saya sangat menghargai kerja keras Anda dalam membuat artikel ini. Sangat informatif! membuat rab bangunan

    BalasHapus
  44. wow, artikel yang anda sangat menarik buat para pemula yang ingin menjadi contributor canva, terima kasih atas informasinya seputaran pengalaman anda.
    container reefer untuk daging.

    BalasHapus